Pokuty v reprezentácii

31.05.2012 16:11

K napísaniu nášho prvého blogu nás viedol prípad zo susedného Česka. Reprezentačnému brankárovi Davidovi Rytychovi totiž bola udelená pokuta 8 000 českých korún za to, že na turnaji Euro Floorball Tour vo Švajčiarsku mal oblečený hokejový dres českej reprezentácie z Nagana. Pokuta okrem neho neminie ani reprezentačného trénera Tomáša Trnavského a technického vedúceho Jiřího Jakoubka.

Je naozaj ťažké povedať kto má v tomto prípade pravdu. Florbal každopádne nepovažujeme za profesionálny šport a tak ani za reprezentovanie nedostávajú hráči peniaze. Pre každého florbalistu je česť reprezentovať svoju krajinu a bojovať v jej drese o čo najlepšie výsledky. Rytych mal navyše oblečený dres s veľkým národným znakom na hrudi, čo len umocňuje jeho národnú hrdosť. Na druhej strane je jasné, že porušil podmienky reprezentačnej zmluvy a nemal oblečený dres oficiálneho sponzora reprezentácie. Nie je ale pokuta 8 000 korún pre florbalistu, ktorý sa týmto športom neživý vysoká? Nezaobišla by sa táto situácia len s menšou pokutou a upozornením do budúcnosti? S týmito otázkami by sme túto kauzu uzavreli, nech si každý urobí svoj obraz. David Rytych sa chce proti tomuto rozhodnutiu odvolať a tak uvidíme ako nakoniec tento prípad dopadne...

Po tomto prípade v Česku sme zisťovali, ako sú na tom naši reprezentanti. Ako už všetci vieme, reprezentanti si hradia väčšinou všetky náklady spojené s reprezentáciou. Pýtať si od nich ešte aj finančnú pokutu by bolo už trošku priveľa... Majú teda slovenskí reprezentanti so zväzom podpísané zmluvy? Na túto otázku existuje jednoduchá odpoveď - nie nemajú.

Je tak na rozhodnutí každého hráča, či pôjde reprezentovať alebo nie. Naše reprezentácie nemajú podpísanú zmluvu ani s oficiálnym sponzorom čo sa týka oblečenia. Slovenský zväz florbalu tak nemá kompetencie udeliť reprezentantovi finančnú pokutu. Hráč si tak musí dávať pozor len svoje správanie a na zapožičané vybavenie."Ak sa niečo udeje počas zrazu môže tréner alebo manažér reprezentácie navrhnúť pokutu, ale to je veľmi diskutabilné za čo. Tréner asi tak za porušenie disciplíny, asi najväčším trestom by bolo, že hráč nebude nominovaný na zápas. Manažér jedine tak, že by hráč poškodil zapožičané vybavenie, čo by sa ale asi rovnalo výške ceny poškodeného vybavenia," vysvetľuje reprezentant Roland Bluska.

Možno v budúcnosti začnú aj naši reprezentanti podpisovať zmluvy so SZFB. Je ale správne udeľovať finančné pokuty? Myslíme si, že zväzy by si mali vážiť každého jedného reprezentanta. Nestáva sa totiž často (tak ako napríklad v hokeji), že by hráči odmietli reprezentačnú pozvánku, a ak sa to aj stane je to z objektívnych dôvodov. A aj napriek tomu, že majú za sebou náročné zápasy, či dokonca celú sezónu sú ochotní prísť aj na reprezentačný zraz a navyše si hradiť všetky náklady. Podľa nášho názoru by sa florbal mal zaobísť bez finančných pokút. Zaviesť by sa mohli keby si hráči nemuseli nič platiť a ešte by za reprezentovanie svojej krajiny dostali peniaze. Na to si ale budeme musieť na Slovensku ešte nejaký čas počkať...

Názory:

Gabriel Mészáros, ŠK 1.FBC Trenčín

"O tomto prípade viem málo. Nepoznám všetky detaily tejto kauzy, čo robia v Českej republike je ich vec. V každom prípade keď sa zaviazal, že nastúpi v nejakom drese tak v ňom mal asi nastúpiť a vyhnúť sa potenciálnym problémom, ktoré nakoniec aj nastali. Je to škoda, jeho Naganský dres je pekný, ale niekedy je lepšie ustúpiť. Čo sa týka slovenského zväzu, v prípade reprezentácie ako keby vlastne neexistoval, aj tak to finančne ťaháme hlavne my hráči. Brankári nemáme ani reprezentačnú výstroj, čo mi však neprekáža. A najprv musia byť podmienky, potom zmluva. Dovtedy môžem chytať trebárs aj vo vreci od zemiakov keď sa mi bude chcieť."

Lucia Košturiaková, Herbadent SJM Praha 11 (CZ)
"V našej repre by sa toto nikdy nestalo, pretože nemáme zmluvy ani oficiálneho sponzora čo sa týka oblečenia. V Česku obliekala repre Zet Athletika, teraz to bude myslím Jadberg, takže hráči majú z reklamných dôvodov povinnosť nosiť túto značku. Myslím, že v prípade Davida Rytycha by sa mohlo privrieť očko, hráč svetových kvalít obetuje florbalu asi až príliš a Česká florbalová únia by si mala takýchto hráčov vážiť viac. Mohli by napríklad prihliadnuť na dôvod, z akého si ten dres obliekol, prípadne zvážiť objednanie novej brankárskej kolekcie z dielne Haška."

Peter Klapita, Panthers Otrokovice (CZ)
"Ide o to, že zmluva má svoje výhody aj nevýhody. V prípade českých reprezentantov sa takéto zmluvy podpisujú aby si hráči a kluby prípadne mohli nárokovať pri zranení ušlé náklady a podobne. Zaväzujú sa ale zároveň nosiť predpísané oblečenie a vybavenie a David tento bod porušil. Mal si dať trošku väčší pozor, ale mne sa jeho dres zdal vkusný."

Vyhľadávanie