Pavol Šilhár: Na Czech Open sa nesmierne teším

13.08.2012 16:20

Už vo štvrtok sa v Prahe otvoria brány medzinárodného florbalového turnaja Zone Czech Open. Minulý rok reprezentovalo Slovensko v metropole Česka celkovo 12 tímov, no tento rok pocestujú na turnaj len 2 tímy. Okrem tímov sa ale na turnaji predstaví naša rozhodcovská dvojica s medzinárodnými skúsenosťami Melíšek-Šilhár. Pri tejto príležitosti nám na otázky odpovedal jeden z tejto dvojice Pavol Šilhár.

Na úvod sme sa spýtali, ako sa vlastne táto rozhodcovská dvojica dostala do skupiny rozhodcov Medzinárodnej florbalovej federácie."Do skupiny IFF rozhodcov sme sa v podstate dostali po bratislavskom turnaji Slovak Open v roku 2011, kde sa prišli na nás pozrieť Radek Hora a Jan Nordli z Nórska. Musím, ale podotknúť aby čitatelia neboli zle informovaný, my nie sme ešte rozhodcovia s licenciami IFF za čo nás mnohí už považujú. Zatiaľ sme mali iba možnosť rozhodovať nejaké zahraničné turnaje kde na nás dohliadalo IFF."  Čo musia naši rozhodcovia absolvovať, aby sa raz mohli predstaviť napr. na Majstrovstvách sveta?"Cesta k nejakému väčšiemu úspechu (ako Majstrovstvá sveta) je ešte veľmi dlhá a náročná. Za prvé treba zložiť skúšky na IFF, o čom sa mi zatiaľ ani nesníva, že by som sa odvážil niečo také vyskúšať. Treba nabrať ešte patričné skúsenosti."

Na jednom z najprestížnejších turnajov sveta si táto dvojica po prvýkrát. Ako sa Palo teší na túto výzvu?"Na Czech Open sa nesmierne teším, keďže Prahu mám veľmi rád. Každopádne mám aj trochu strach, pretože sme mali dlhšiu pauzu. Aké zápasy budeme pískať je zatiaľ otázne. Verím, že príde možnosť aj v podobe zápasu kde nastúpi tím z Fínska alebo Švédska."

Foto: Facebook

Dvojica Melíšek-Šilhár sa snaží zbierať skúsenosti kde sa len dá. Veď okrem pískania na Slovensku si mohli vyskúšať aj rozhodovanie na medzinárodnom turnaji Polish Cup, či na turnaji Nisaopen."Sme veľmi vďačný za každú ponúknutú možnosť, kde môžeme ukázať naše schopnosti. Tak ako hovoríš boli sme na Polish Cupe, ktorý bol v ohľade na skúsenosti prelomový. Starali sa tam o nás 2 observery (Fínsko + Nórsko). Keďže sa hrali zápasy žien do 19 rokov, nebolo samotné posudzovanie situácií až tak náročné. Preto bolo naše pôsobenie zamerané hlavne na vystupovanie a správanie sa na ihrisku. Nisaopen bol veľmi vydarený a príjemný turnaj, čo sa týka organizácie, skupiny rozhodcov, ktorých sme mali možnosť spoznať a aj samozrejme zápasov. Skupinové zápasy ako aj finále sa hrali vo veľkej hokejovej hale "bielych tigrov". Bolo to zaujímavé, len keby sa prišlo na finále pozrieť viac divákov...Možností na pískanie máme v podstate dosť, vzhľadom na prácu, školu, ostatné záujmy a voľný čas...," hovorí Palo a zároveň dodáva:"Inak ešte taká poznámka, ak by si niekto myslel aké neskutočné peniaze sme zarobili na Polish Cupe, tak mu odkazujeme, že sme do toho investovali každý zo svojho približne 100€. Iné výpravy mali cestovné preplatené od svojho zväzu. Ale neľutujem ani euro, kvôli získaným skúsenostiam."

Na konci nášho rozhovoru nám nedalo nespýtať sa na situáciu s rozhodcami na Slovensku."Čo sa týka rozhodcov a celkovo florbalu je situácia na Slovensku podľa mňa zlá. Za všetko hovorí fakt, že sa nenašlo aspoň 20 takých rozhodcov, ktorí by boli ochotní za minimálne investície vycestovať na jeden víkend do Nitry a zúčastniť sa semináru rozhodcov! Taktiež tu chýbajú florbaloví nadšenci, ktorí by sa dokázali popri svojej práci a záujmom venovať ešte aj slovenskému florbalu. Môj názor je taký, že florbal je na Slovensku ešte príliš krátko na to, aby k niečomu takémuto došlo. Ja pevne verím, že postupom času sa všetko zlepší.  Na budúcu sezónu chystáme nejaké zlepšenia týkajúce sa nominácií rozhodcov a celkovej organizácie. Nechcem predbiehať, ale dúfam, že sa podarí situáciu aspoň čiastočne zlepšiť," uzatvára rozhovor Pavol Šilhár.

Vyhľadávanie