Oficiálne vyjadrenia rozhodcov k víkendovej situácii v MEX - doplnené

20.12.2011 21:50

Včera sme Vám priniesli informácie a vyjadrenia ohľadom vzniknutej víkendovej situácie v našej mužskej extralige. Dnes sme dali priestor druhej strane, teda rozhodcom. Ich reakcie si môžete prečítať tu:

Richard Melíšek

"Už počas leta sme vášnivo diskutovali o tom, že sa ide rozšíriť liga čo je dobré, pre väčšiu konkurenciu klubov, a takisto je to dobrá motivácia pre kluby v II. Lige, lebo sa môžu ľahšie dostať do extraligy a tak rýchlejšie rozvíjať svoj potenciá. Stále sme sa ale čudovali, že ako to chcú vyriešiť s rozhodcami, ktorých je síce dajme tomu veľa, ale z toho je drvivá väčšina nových a nemôžu hneď nastúpiť na extraligu, na ktorú sú aj tak nasadzovaný, aj napriek tomu, že asi každý týždeň, píšu na zväz, aby im tú extraligu nedávali a radšej dali M2, M3, dokonca aj ZEX – lebo tempo v ZEX nie je náročné a bez problémov by ho mali zvládnuť rozhodcovia, čo spolu pískajú aj napríklad také 3 mesiace a vo florbale majú už niečo odohrané. A k tým skúsenejším, no nečudujem sa, že väčšina je už znechutená, keď človek sa snaží, obetuje víkendy, niekedy aj vlastné zápasy, cestuje kade-tade, píska väčšinou mimo svojho bydliska, potom s prepáčením, musí žobrať na zväze o preplatenie nákladov, stravu si platí sám, tak isto aj náklady za diaľničnú známku, potom náklady za palivo pošlú po 2 mesiacoch. Keď si konečne príde odpískať zápas, tak tam naňho iba hulákajú, česť výnimkám ako sú tými ATU Košice, Hurikán Bratislava, Lido Bratislava a iné... Pochopte, že keď po 18 ročných chlapcoch hučí celá tribúna a pritom na tom zápase ani nemali čo robiť, lebo nemajú skúsenosti na také ťažké zápasy, tak sa potom tým novým rozhodcom ani nečudujem, keď vôbec nechcú pískať. A kto ich môže donútiť?"

Gabriel Mészáros

"Je to každopádne obrovská blamáž. Bohužiaľ nemáme legislatívu, alebo ak ju máme, nemáme odvahu to riešiť a postihovať previnilcov. Bohužiaľ máme takých ľudí vo zväze, že neverím, že sa situácia vyrieši do konca základnej časti a nikto z klubov nebude vedieť na čom vlastne je a aká je situácia v tabuľke. Som z toho doslova "nadšený", je to ďalšia obrovská hanba slovenského florbalu."

Jana Kapinová

"Zlyhal systém a ľudia ktorí sú dosadení do kompetentných pozícií si asi neplnia svoju robotu respektíve nevedia vylepšiť situáciu inými prostriedkami."

Tomáš Chvála

"Popravde ma to ani neprekvapuje bola otázka času kedy sa to stane a keďže som k tejto "fraške" prispel v podstate aj ja keďže som bol nominovaný na dva zápasy MEX aj ZEX. Mal som ale dohodnuté pískanie na vianočnom turnaji aj s mojou rozhodcovskou dvojičkou už asi od septembra a nomináciu som dostal štvrtok poobede tak jasné, že som obratom napísal, že nemôžem isť pískať. Hlavne mám licenciu od septembra a nechcem pískať tretiu mužskú ligu keďže na to zatiaľ nemám a nie to, že som bol nominovaný na zápas MEX Lido - Nitra čo je podľa mňa dosť ťažký zápas."

Marco Bajzík

"Po prvé sa chcem vyjadriť k obvineniam na moju osobu a na mojich kolegov. Boli sme obvinení z toho, že sme uprednostnili žiacky turnaj pred MEX-kou. Treba si však uvedomiť niekoľko podstatných faktov. Na odpískaní tohto turnaja som bol s organizátorom dohodnutý už niekoľko mesiacov. Takže keby sme to všetci rozhodcovia odmietli, tak by na turnaj do Stupavy prišli tými z Čiech a z celého Slovenska, ktoré mali uhradené všetky náklady na turnaj, ubytovanie čí dopravu a organizátor by im musel povedať, že: „Prepáčte, ale rozhodcovia museli ísť odpískať extraligu a celý turnaj sa ruší“. Myslím, že by si všetci o dôveryhodnosti slovenských turnajov pomysleli svoje. Ďalšia vec bola tá, že nomináciu som si našiel až v piatok keď som sa už začínal baliť na turnaj. A aby som sa aj vyjadril k tomuto víkendu. Rozhodcovskú licenciu mám už niekoľko rokov a keď mám pravdu povedať tak mi za celý ten čas prišlo viac chybných nominácií ako správnych. A aj s neprítomnosťou rozhodcov na zápasoch mám svoje skúsenosti. Viackrát sa mi stalo, že som prišiel na zápas ako divák a o 10 minút na to som stál na ploche a pískal úvodné buly. A to aj na takých zápasoch ako je play-off ZEX, či baráž MII. A k tomu, že som odmietol pískať MEX-ku. Nemyslím si, že rozhodca, ktorý nikdy nepískal MEX-ku a ani žiadnu vyššiu súťaž, by mal pred každým kolom čakať a nerobiť si žiadne plány, či ho náhodou nenominujú. Ja a moja rozhodcovská "dvojička" sme niekoľkokrát písali p. Bluskovi, aby nás dával pískať zápasy ZII aby sme sa spolu zohrali a aby sme sa naučili riešiť sporné situácie atď. No nedal nás pískať ani jedno kolo."

Filip Gilányi

"K otázke by som vedel viesť hodinovú prednášku, je ťažké odpovedať na pár riadkov. Problém, ktorý nastal v ostatných dvoch kolách extraligy nie je však iba nejakou konkrétne nedoriešenou situáciou, otázkou jedného víkendu - jedného dvojkola, jednej súťaže. Na vec sa treba pozerať v širších súvislostiach. Zodpovednosť nesie zväz, avšak treba si povedať, kto to ten za všetko zodpovedný zväz je. Florbalový zväz je inštitúcia postavená na nedostatočnom personálnom zabezpečení, čoho dôsledkom sú problémy, ktoré pri organizácii florbalu vznikajú. Súčasná situácia je pritom podľa môjho názoru neudržateľná. Tento šport jednoducho nemá kto riadiť a organizovať. Štyria ľudia sú na organizáciu štyroch celoštátnych a ďalších niekoľko mnoho regionálnych súťaží, reprezentáciu, spoluprácu s orgánmi štátnej správy, oslovovanie sponzorov, prípravu legislatívy, správu financií a vedenie účtovníctva, vzdelávanie trénerov, rozhodcov, prípravu rozhodcov a ich hodnotenie, nasadzovanie rozhodcov do súťaží atď. až priveľmi málo, a to zvlášť ak to robia popri svojom zamestnaní, popri svojej práci pre svoj klub a vo väčšine prípadov na úkor svojich rodín, priateľov a svojho voľného času. A kluby ani hráči im vôbec nepomáhajú. Naopak, neplnia si svoje povinnosti, správajú sa nezodpovedne, kritizujú bez ponúknutých riešení a očakávajú, že všetko vyrieši zväz. Každý chce hrať, ale pomôcť s niečím, to ani za svet. Preto tu máme problémy, aké máme. Nedostatok financií, nedostatok hál, prázdne tribúny, nekvalitných rozhodcov, niekedy žiadnych rozhodcov, nedostatočné materiálne zabezpečenie, nedostatočnú podporu klubov zo strany zväzu, nedostatočnú podporu práce s mládežou zo strany zväzu, žiadny sponzoring, minimálnu medializácia florbalu, môžem pokračovať ešte dlho... Zväz je však zväzom hráčov, rozhodcov, trénerov, klubov. Iniciatíva musí ísť zdola. A možno by mala začať širokou diskusiou, že čo ďalej? Čo hovorím na situáciu, ktorá vznikla v 15. a 16. kole MEX? Ak sa niečo veľmi rýchlo nezmení, tak sa podľa môjho názoru bude čoskoro opakovať. Riešenie musia ponúknuť tí, ktorí chcú hrať."

Vyhľadávanie