"Naša aktuálna pozícia je odrazom našej momentálnej zostavy,"hovorí Jana Kapinová

07.01.2011 11:28

 Po sviatočnej prestávke sa už zajtra opäť rozbehne kolotoč Zex extraligy. Aj preto sme vyspovedali vo vôbec našom prvom rozhovore s florbalovou  hráčkou Janu Kapinovú. Na úvod sa Vám predstaví:

 Volám sa Jana Kapinová, pochádzam z Dolného Kubína a som hráčkou bratislavského klubu FBC DRAGONS. Florbal som začala hrávať v 8.ročníku na  ZŠ  a  rok na to som už mala česť reprezentovať  našu krajinu. Ďaľší rok som hosťovala v Dragonse pričom som študovala v Dolnom Kubíne na  gymnáziu a  podarilo sa nám získať titul. Nasledujúce sezóny som odohrala už iba v drese FBC DRAGONS BA.

 

Už zajtra začne opäť Zex extraliga, Dragons prezimoval na 5.mieste. Ako hodnotíš túto pozíciu? Má Dragons v tejto sezóne naviac?                                       

Naša aktuálna pozícia je odrazom našej momentálnej zostavy. Ako iste každý v slovenskom florbale vie, že veľa hráčiek odišlo (kvôli štúdiu alebo financiám) a náš káder tvorí skoro nový tím. Musíme sa s tým vysporiadať a nové baby začleniť do kolektívu a pomôcť im s hernými činnosťami jednotlivca a orientáciou na ihrisku. Na zápasoch je cítiť, že tím  nie je taký skúsený a sebavedomý ako po predošlé sezóny. Myslím si, že máme naviac, ale to chce stále makať na sebe a  hlavne chciet a milovať florbal.                                                                                                                                                                                                                        

Pred dvomi rokmi ste vyhrali titul, minulý rok ste obsadili len 5.miesto. Čo zapríčinilo takýto pokles? Minulý rok, hlavne počas play off, nám posupne ubúdali hráčky. Napriek našim snahám to nevyšlo a bohužial utrpeli sme 3 prehry v štvrťfinále čo zapríčinilo naše vypadnutie a konečné 5.miesto.  Nemyslím si, že sme hrali zle počas minulej sezóny ale to negatívne sa vyhrotilo akurát v tom najdôležitejšom  momente extraligy. Tímy sa vyrovnávajú čoraz viacej a preto každý jeden tím sa snaží vždy urobiť niečo naviac aby si mohol zahrať finále  alebo získať titul.  

Čo treba ešte zlepšiť do konca sezóny,aby ste mohli pomýšľať na titul? 

Treba zlepšiť prístup na tréningoch a aj na zápasoch a hlavne sa sústrediť na každú činnosť na ihrisku. Ako sa vraví: ,,Tréning je imitáciou zápasu".  Musíme si  uvedomiť, že  florbal je kolektívny šport a  mali by sme si pomáhať na ihrisku a aj mimo neho. Tímovou prácou dosiahneme viac! A verím, že úspech sa dostaví,  len treba byť trpezlivý.

V Dragonse pôsobíš už niekoľko rokov. Neláka ťa odchod do iného tímu?

Pôsobím tu už  6.sezónu.  Mala som už všeliaké myšlienky o mojich florbalových pôsobeniach ale  nejak vážne som to ešte neriešila, pretože v Bratislave ma drží škola ( Fakulta telesnej výchovy a športu UK ).  Veľmi by som chcela ísť hrať českú extraligu a ak by sa podarilo možno neskôr ísť aj ďalej do zahraničia, napr. Švajčiarsko.  Ale teraz popri štúdiu mi vyhovuje hrávať za Dragons, uvidíme o rok keď skončím Bc.                                                                                        

Tento rok sú Majstrovstvá sveta žien. Ako vidíš šance na kvalifikovanie sa medzi 16 najlepších tímov?

Určite to nebude ľahký boj ale verím tomu, že sa nám podarí postúpiť.  Súperov máme vyrovnaných ale podľa minulých štatisktík by sme mohli poraziť všetky tímy. Veľmi náročný bude zápas s  Polskom a Estónskom ale ak dáme do toho srdiečko a maximálne nasadenie môžeme uspieť. Ja by som to  zhrnula, nechajme sa prekvapiť, dosť záleží aj od našej  reprezentačnej zostavy aj keď kolektív sme vynikajúci.                                                                                                  

Ak by ste postúpili na MS, myslíš že je slovenský ženský florbal pripravený bojovať s vyspelými krajinami ako sú Česko či Švédsko?                            

Čo sa týka ženskej reprezentácie myslím si, že nemáme až take veľké šance ako náš juniorský tím. Staršia generácia má skúsenejšie hráčky, ktoré to hrajú vysoko profesionálne a náš slovenský florbal nemá prostriedky a podmienky na to aby sa rýchlejšie  vyvíjal. Napriek tomu v rámci možností sa pripravujeme na MS a  dúfam, že reprezentačný tréner Marks znovu podrží v najťažších chviľach aby sme dokázali nemožné.

 

 

Vyhľadávanie