Filip Gilányi: Pohoda, zábava, dobrá partia - o tom je Lido

18.12.2012 15:50

Bratislavský klub ŠK Lido oslávil okrúhle 10.výročie od založenia. Predseda klubu Filip Gilányi nám pri oslave tohto jubilea porozprával aké boli samotné začiatky, ale aj to ako vidí budúcnosť. 

ŠK Lido Bratislava začalo písať svoju históriu v roku 2002. Ako sa zrodila myšlienka založiť florbalový klub?

Na túto otázku viem odpovedať len sprostredkovane, keďže pri založení klubu som nebol. Klub zakladali Tóno Wilsch spolu s Jurajom Hvozdíkom. Z rozprávania Tóna Wilscha viem, že kedysi hrávali na Jégého v športovej hale rôzne partie nadšencov, medzi ktorými boli naši chalani, chalani z HKL-MJM Petržalka, chalani okolo Dana Graneca a Marek Krchňáka a ďalší. Z týchto partioviek sa postupne vytvorila určitá forma ligy. Tam niekde potom vznikol aj nápad založiť vlastný klub. Fór je napríklad v tom, že nápad založiť si vlastný klub mali v rovnakej dobe aj Tóno Wilsch aj Dano Granec, pokiaľ viem, tak spolu o tom aj komunikovali. My sme však boli prví a stihli sme to ešte v decembri 2002, Dragons vznikol až po nás a oslavovať budú až budúci rok. Vývoj týchto dvoch klubov bol potom rôzny. Naši odišli hrať pod hlavičkou ŠK Lido súťaž do Čiech, keďže tu nebola v tej dobe prakticky žiadna liga, Dragons a HKL-MJM Petržalka ostali tu. Postupne sa vytvorila celoštátna súťaž aj u nás, do ktorej sme samozrejme aj my prihlásili družstvo, avšak išlo skôr o družstvo „B“ - áčko s kvalitnými hráčmi ako Milan Forro, Matúš Stanko, Šimon Dudík a ďalší, naďalej hrávalo v ČR. Od tejto skutočnosti sa odvíjali aj výsledky v súťaži a celkový "slovenský" obraz o Lide, ako o outsiderovi - s ktorým sme dlho bojovali. Dnes je už situácia iná, generácie hráčov sa obmenili, Lido prežilo a klub je dnes možné hodnotiť ako stálicu slovenského florbalu.

Ako vznikol názov klubu?

Čo sa týka názvu - ten je odvodený od názvu legendárneho bratislavského kúpaliska LIDO. Dnes mnohí Bratislavčania o ňom nemajú ani páru, že existovalo, ale pre "prešporákov" ostáva legendou. Prešporáci ako napríklad Július Satinský na ňom trávili celé svoje detstvo a mladosť. Bývala tam radosť, pohoda, zábava a dobrá partia. Vždy tam chodili partie kamarátov, rodiny... A o tom je aj dnešné Lido - športový klub. Pohoda, zábava, dobrá partia. Máme v tímoch dvojice - otec a syn, hrávajú u nás páry, teraz dokonca aj manželia, v Lide vznikajú kamarátstva na celý život. Toto je Lido.

Aké boli začiatky?

Začiatky klubu nie sú jednoduché nikdy. Našťastie partia, ktorá vytvorila prvé družstvo Lida bola plná nadšencov a kvalitných florbalistov. Dnešná generácia florbalistov ich už veľmi nepozná, starší určite áno. K vyššie uvedeným menám by som mal ešte pripojiť mená ako Marcel Uríček, Dodo Košík, Vlado Petergáč, Patrik Janščo alebo už spomenutí Tóno Wilsch, či Juraj Hvozdík. Čo sa týka podmienok trénovania, mám pocit, že možností, kde trénovať bolo viac ako dnes. Liga sa hrávala v Dome športu, na Jégého, v PKO a "u nás" - na Slovnafte. Z uvedených športových hál sa dnes liga už nehráva nikde, Jégého zbúrali, PKO zbúrajú možno tiež, nové haly nikto nestavia. Pre súkromníka to nie je ekonomicky výhodné, mesto a VÚC nemá na to peniaze...

Ako vidíš klub dnes, po desiatich rokoch od založenia?

Ako som uviedol skôr, Lido prešlo dlhú a pestrú cestu. Naučili sme sa ako súťažiť v českých súťažiach, boli sme pri začiatkoch extraligy mužov, extraligy žien, bratislavskej regionálnej súťaže. Boli sme pred rozpadnutím, ustáli sme to. Boli sme pred krachom, ustáli sme to. Vieme ako chutí víťazstvo a vieme, čo je to prehrať. Vieme, čo je to mať na lavičke zostavu 5+1 a vieme, čo je to robiť zostavu z 30 hráčov čakajúcich na svoju šancu. Zažili sme toho veľa aj pri zväze. Veľa vecí, čo sme sa naučili v ČR sme sa snažili presadzovať tu. Od nás bol dlho predsedom ligovej komisie Juraj Hvozdík. Tóno Wilsch bol niekoľko rokov členom disciplinárnej komisie. Neskôr ponúklo Lido do služieb zväzu mňa, keď som bol predsedom disciplinárnej komisie, aj Braňo Gašparík, ktorý disciplinárku vedie dnes, má pôvod v Lide. Je nespochybniteľné, že Lido má prsty v slovenskom florbale. Dnes je Lido stabilný klub, máme dve mužské družstvá, jedno ženské, tri mládežnícke. Dnes máme k dispozícií primerané športoviská, Lido si vychovalo trénerov, máme stabilné a súdržné vedenie, aj hráči si plnia riadne svoje povinnosti, dýcha sa nám dobre...

Čo podľa teba čaká Lido v budúcnosti?

Ako som už uviedol, je u nás stabilita, dobrá partia, dobré prostredie. Máme k dispozícií športoviská. Vyzerá to optimisticky. Kto sa však pohybuje v športe, tak vie, že klub stojí a padá na športovisku. Obrazne povedané - predminulý rok sme mali k dispozícií športoviská - skončili sme na 7. mieste v MEX, na 6. mieste na majstrovstvách juniorov, otvorili sme ženský tím. Minulý rok sme mali katastrofálnu situáciu s halami, nemali sme kde trénovať a tak to aj vyzeralo - muži vypadli z MEX, ženy posledné v druhej lige, juniori sa nám rozpadli. Tento rok sa haly podarilo vybaviť a vidieť to na výsledkoch - muži zimujú na čele tabuľky, dievčatá zo štyroch zápasov štyri výhry... Situácia s halami v Bratislave je však žalostná, miesto toho, aby sa stavali, tak ich búrajú za účelom výstavby parkovísk a pod. Haly, ktoré sú, sú drahé, niekedy nezaplatiteľné. Budúcnosť klubu teda priamo závisí od možností trénovania a tie je ťažké predpovedať. Každopádne sme tu a neplánujeme to meniť.

Ďakujeme za rozhovor a držíme Lidu palce do ďalších rokov!

Vyhľadávanie