Celokompozitové florbalky - módny výstrelok alebo florbalová revolúcia?

19.06.2012 15:30

Pred každou sezónou prichádzajú florbalové spoločnosti s novými kolekciami. Tento rok bol ale prelomový. Takmer všetky veľké florbalové značky predstavili celokompozitové florbalky, teda florbalky zložené z jedného kusu. Odzvonilo by tak čepeliam, pretože keby sa vám náhodou zlomila, mohli by ste kupovať novú hokejku. My sme sa pozreli, čo by mohli celokompozitové hokejky florbalu priniesť.

Aj keď firmy už začali s reklamnými kampaňami na tieto hokejky, vyhrané ešte nemajú. Medzinárodná florbalová federácia totiž poverila firmy, aby dokázali bezpečnosť svojich hokejoch. Obávajú sa hlavne odletujúcich častí po ich zlomení a taktiež poškodenia povrchu v halách. Ak sa ich bezpečnosť nedokáže, je možné, že tak rýchlo ako boli predstavené budú musieť byť tieto florbalky z trhu stiahnuté. Aj keď zástupcovia firiem predpokladajú, že IFF túto novú technológiu schváli...

Popri bezpečnosti netreba zabúdať ani na cenu a tá nebude nízka. Podľa odhadov firiem by sa cena mala pohybovať v prepočte od 150 do 190 Eur. Myslíme si, že si každý rozmyslí, či si kúpi celokompozitovú hokejku za takmer 200 Eur a pri jej zlomení si bude musieť kúpiť novú, alebo zostane pri klasických florbalkách. Samozrejme, že výrobcovia pri celokompozitoch vyzdvihujú väčšiu presnosť a tiež rýchlosť ako pri klasických florbalkách. Stojí to ale za tú cenu?

Zatiaľ tak celokompozitové florbalky zostávajú v rovine módnych výstrelkov. V budúcnosti sa ale z nich môže stať florbalová revolúcia, tak ako tomu bolo v hokeji. Aj tam vymenili už takmer všetci hráči drevené hokejky za celokompozitové. Uvidíme ako to celé dopadne...

Petr Harapát, konateľ spoločnosti Florbal Expert
"Ano, každá z těch "větších" značek prezentovala celokompozit, byla to však řekněme první reklamní vlna...Je potřeba ještě mnoho věcí dořešit, jak technických, tak i s IFF a pravidly. Jako vždy také půjde o rentabilitu. Zatím to nevidím tak, že by všichni vyměnili hole, tak jako v hokeji dřevo za kompozit. Nebude to žádná masová záležitost, předpokládaná cena bude vyšší než u současných top modelů, tipuji okolo 4-5.000,- CZK. A náš trh je stále preferující cenu, často nad kvalitou či něčím vyjímečným. A co se týká přínos pro florbal, určitě ano, bude to další alternativa. Dočkáme se vetší razance, přesnosti, ale pořád to budou hrát lidé a ti budou rozhodovat."

Václav Culka, zástupca spoločnosti Salming CZ

"O celokompozitové florbalce jsme dostali ze švédské centrály informace cca před 2 měsíci.Informace byla taková, že se prozatím jedná o „módní výstřelek“, protože jakkoliv všechny značky představily na YouTube svůj prototyp, nebyla tato technologie prakticky vyzkoušena, ani schválena ze strany IFF. Může se nakonec zjistit, že kompozitové čepele příliš praskají anebo je IFF neschválí kvůli bezpečnosti. Kompozitové čepele jsou výrazně tvrdší než plastové a dosud nebylo testováno, jaká nebezpečí mohou hrozit při úderu, nebo když čepel praskne.
V regulích IFF je také uvedeno, že čepel na florbalce musí být vyrobena z plastových materiálů. Otázkou je, zda kompozitová čepel odpovídá těmto požadavkům. Na první pohled nikoliv, ale je důležité vědět, že kompozit se vyrábí právě z plastu. Domnívám se tedy, že momentálně jde skutečně pouze o jakési marketingové poutání pozornosti a pokud dojde ze strany IFF k jejich schválení, očekávám, že ještě dlouho potrvá, než se do prodeje dostanou perfektní, fungující one-piece florbalky. Nicméně, pokud k tomu dojde, může to být budoucnost florbalu. Před deseti roky byli v hokeji celokompozitové hokejky raritou a dneska s nimi hraje 99% hráčů."

Vyhľadávanie