David Benedig: Najväčší rozdiel vidím v kondícii hráčov

06.11.2013 14:40

Slovenský florbal má zastúpenie aj vo Fínsku. Cez študijný program Erasmus vycestoval do krajiny tisícich jazier David Benedig, ktorý popri štúdiu nezanevrel ani na florbal. 

Pred odchodom hral David extraligu v drese Dragonsu. Pôvodne si chcel zahrať za FBC Turku, no nakoniec skončil v inom tíme."Momentálne hrávam za tým AFCH, ktorý pôsobí v tretej fínskej lige. Je to najvyššia regionálna súťaž. Pôvodne som chcel hrať za FBC Turku ktoré hrá o ligu vyššie, ale najmä pre školské povinnosti som sa rozhodol nechať celoštátnu ligu. Tá si vyžaduje oveľa viac času, jednak na tréningy, tak aj na zápasy, keď niekedy mužstvá cestujú cez celú krajinu a strávia preč celý víkend. Chcem si to tu aj užiť, nie tráviť všetok voľný čas florbalom." Aj keď je to tretia fínska liga, úroveň sa podobá našej najvyššej súťaži."2nd division, teda 3.najvyššia súťaž je tu na úrovni našej extraligy. Myslím si, že AFCH ako aj iné tímy z tejto súťaže by u nás kľudne bojovali o popredné priečky. Nemôžem však povedať, že by určite vyhrali."

Aj keď je liga v ktorej slovenský útočník pôsobí podobná tej našej, rozdiely sa určite nájdu."Najväčší rozdiel vidím v kondícii hráčov a v ich technickej vyspelosti. Tá je aj v tejto lige lepšia ako u nás. Naopak niekedy mi tu chýba taký ten hlad a ťah na bránku. Každý tu chce dávať pekné góly do prázdnej bránky, čo sa u nás až tak nevidí."

David sa fínskemu tempu celkom rýchlo prispôsobil, jediný problém mu robí fínčina."Zatiaľ sa mi tu darí celkom dobre, darí sa mi dávať góly. Problémom je však, že všetci v AFCH sú Fíni, a tak aj na tréningu sa hovorí po fínsky. Niekedy mi ujde pointa taktiky. Ale vždy sa pýtam a snažím sa to nahradiť bojovnosťou, keď už nič iné," hovorí s úsmevom.

Popri svojom pôsobení v zahraničí musí rozmýšľať aj nad tým, za koho bude hrať po návrate domov. Takmer všetci jeho bývalí spoluhráči totiž opustili Dragons a rozpŕchli sa do iných klubov."Domov sa vraciam po novom roku a čo sa týka môjho budúceho pôsobenia na Slovensku, tak v tom ešte jasno nemám. Možno by som rád nasledoval bývalých spoluhráčov do Hurikánu, možno sa vrátim späť do Dragonsu aspoň na koniec tejto sezóny a potom sa uvidí. Alebo sa objaví niečo iné. Rozhodnúť sa však musím pred koncom roka, kým skončí prestupové obdobie,"  uzatvára rozhovor David Benedig. 

David strieľa gól za svoj nový tím

Vyhľadávanie